کودکان چگونه در خانههای آپارتمانی انرژی خود را تخلیه کنند؟
این روزها که به دلیل شیوع کرونا، کودکان بیشتر از حد معمول در خانه حضور دارند، باید تمام انرژی فروخورده خود را با انجام بازیهای مناسب تخلیه کنند. روشهای فوقالعاده سرگرمکننده برای فعال شدن بچهها در فضای بسته وجود دارد که لازم است هر کودکی در خانه انجام دهد.
این روزها با آپارتمانی شدن خانهها و عدم امکان حضور در فضای باز مثل پارک و شهربازی به دلیل شیوع کرونا، تخلیه انرژی کودکان برای والدین به یک دغدغه تبدیل کرده است. کودکان ازلحاظ روحی و روانی نیاز به بازی و سروصدا دارند ولی اغلب به علت ایجاد مزاحمت برای همسایهها والدین بهناچار کودکان را از سروصدا و بازیهای پرتحرک منع میکنند. از طرفی، عدهای از والدین تصور میکنند پرانرژی بودن کودکشان به دلیل ابتلا به بیش فعالی است درحالیکه بسیاری از کودکان شخصیت بسیار پرانرژی دارند و هر کودکی که انرژی زیادی دارد، بیشفعال نیست اما عدم تخلیه انرژی میتواند عواقب و پیامدهایی را به دنبال داشته باشد.
اگر کودک راهی برای تخلیه انرژی خود پیدا نکند، با لجاجت، عصبانیت خود را از محدود بودنش ابراز میکند. عدم تخلیه انرژی در کودکان باعث مشکلات روانی در کودکان شده و در آینده نسلی چاق، افسرده، پرخاشگر و بیروحیه وارد جامعه میشود.
کودکی که دوست دارد خود را با جنبوجوش تخلیه کند اما پدر و مادر به او اجازه این کار را نمیدهند، مانند کسی است که بغض گلویش را گرفته اما به او اجازه گریه کردن نمیدهند. این مسئله بهشدت روی آرامش روانی و عصبی کودک تأثیر منفی دارد.
والدین باید دقت کنند که یکی از دلایل علاقه شدید کودکان به بازیهای ساکن مثل بازیهای موبایلی ممنوعیت بازیهای فعال در خانه است اما چه بازیهایی مناسب آپارتمان است و باعث تخلیه انرژی کودکان میشود؟
نقاشی کشیدن روی کارتون
اغلب کودکان بهخصوص در سنین 2 تا 3 سالگی علاقه زیادی به کشیدن نقاشی دارند. آنها دوست دارند فضایی تازه مثل در و دیوار را برای نقاشی کشیدن امتحان کنند اما این کار اغلب باعث عصبانیت و ناراحتی والدین میشود. یکی از روشهای جایگزین برای نقاشی کشیدن روی دیوار این است که برای کودکتان یک کارتون بزرگ پیدا کنید و آن را تبدیل به خانه کوچکی برای فرزندتان کنید که اجازه دارد بر درودیوارش نقاشی کند. این بازی علاوه بر آنکه باعث تخلیه انرژی کودک میشود، به قوه خلاقیت کودک آزادی بیان میدهد و در رشد عاطفی کودک تأثیر به سزایی دارد.
درست کردن پازل با پیادهروی
این بازی یک فعالیت عالی برای تقویت قدرت بازو و تخلیه انرژی در داخل خانه برای کودکان 5 سال به بالا است. برای انجام این فعالیت فقط به یک پازل ساده نیاز دارید. قطعات پازل را در یکقسمتی از اتاق قرار دهید و صفحه پازل را در یکطرف دیگر اتاق. فاصله دو متر کافی است. سپس پاهای کودک را از مچ پا بلند کنید و از او بخواهید که با دست قطعات پازل را برداشته و در جیب یا دهان خود بگذارد و آنها را به صفحه پازل منتقل کند تا زمانی که پازل کامل شود.
آببازی
آببازی یکی دیگر از بازیهای فوقالعاده عالی برای تخلیه انرژی کودکان در سنین یک سال به بالا است. آببازی نهتنها یک سرگرمی فوقالعاده جذاب برای کودکان است بلکه دارای مزایای مختلفی برای رشد جسمی و اجتماعی کودکان است. پاشیدن، لگدزدن و دویدن در آب میتواند یک خروجی عالی برای جذب انرژی باشد. آب مایعی آرامشبخش برای همه افراد است و کودکان نیز در آب احساس آرامش میکنند. اگر کودک در تمام طول روز، بدخلق و بهانهگیر باشد و روز غیرقابلتحملی را سپری کرده باشد، بازی با آب در دمای مناسب در یک وان، لگن یا استخر بادی میتواند آرامش او را تأمین و انرژی کودک را تخلیه کند. دقت کنید که هیچ کودک زیر 8 سالی نباید بدون حضور بزرگتر وارد آب شود.
پرش از روی نوارهای نقاشی
این بازی پرتحرک به تقویت ماهیچههای پا، تخلیه انرژی و تقویت مهارتهای حرکتی کودک کمک میکند. برای انجام این بازی شما نیاز به نوارهای نقاشی دارید.
نوارهای نقاشی را تقریباً به فاصله نیم متر از هم روی زمین یا فرش قرار دهید؛ سپس به کودکان خود دستورالعملهای ساده بدهید:
-پرش بلند: ببینید کودک از چه تعداد خط میتواند عبور کند.
-پرش بلند رو به عقب: از کودک بخواهید از همان تعداد خطی که عبور کرد حالا به سمت عقب بپرد.
-پرش با یکپا: ببینید کودک تا چه تعداد خط میتواند یک پایی بپرد.
-کشش پا: از کودک بخواهید از خط شروع پاهای خود را بکشد تا ببینید پاهایش تا کجا میتواند برسد؟
-کشش بدن: با ایستادن روی خط اول و سپس خم شدن از کودک بخواهد تا خطهای بعدی را لمس کند. سپس با دستانش جلو برود.
دقت کنید که دستورالعملها را بر اساس سن کودک تعیین کنید مثلاً پرش بلند و پرش بلند رو به عقب میتواند برای کودکان 3-4 سال مناسب باشد و باقی پرشها برای کودکان 5 سال به بالا مناسب است.
مسیرِ مانعِ تعادل بادکنک
بازی با بادکنک روشی عالی برای تقویت مهارتهای حرکتی، هماهنگی چشم و دست، تعادل، تمرکز و تخلیه انرژی است. این بازی جذاب و ساده هزینه بالایی ندارد و جای زیادی هم در خانه نمیگیرد؛ ضمن اینکه افراد در هر سنی میتوانند با آن بازی کنند. یکی از فعالیتهای سرگرمکننده و جذابی که میتوان با بادکنک انجام داد، طی کردن مسیر پر از مانع با حفظ تعادل بادکنک است. برای انجام این بازی شما میتوانید از دسته تنیس استفاده کنید و یا با استفاده از به یک بادکنک، یک عدد خط کش و یک بشقاب یکبارمصرف کاغذی خودتان دسته تنیس بسازید.
-با استفاده از چیزهایی که در دسترس دارید مثل بالشت، صندلی، کوسن و… کمی مانع ایجاد کنید.
-خط کش را با کمک چسب نواری یا چسب مایع به بشقاب بچسبانید و دسته تنیس درست کنید.
–بادکنک را روی دسته تنیس قرار دهید و از کودک بخواهید تا با حفظ تعادل بادکنک، موانع را طی کند؛ یعنی از دور کوسنها حرکت کند، از روی بالشتها بپرد، از زیر صندلی رد شود و غیره.
– میتوانید برای هیجانانگیزتر شدن بازی از کرونومتر استفاده کنید.
-اگر بادکنک از دسته تنیس بیفتد یا کودک زمان بازی را از دست بدهد، میتوانید بازی را از اول شروع کرده و حتی خودتان هم در دور دوم همراه با کودکتان این کار را انجام داده و مسابقه بگذارید.
رد کردن توپ از جعبه
این بازی یکی دیگر از بازیهای مناسب برای تخلیه انرژی است که کودکان در هر گروه سنی میتوانند این بازی را انجام دهند. برای انجام این بازی شما نیاز به یک جعبه و چند عدد توپ رنگی دارید. دقت کنید اگر اندازه جعبه مانند شکل زیر نسبتاً بزرگ باشد بازی باید دونفره انجام شود اما اگر سایز جعبه کوچک باشد مثل جعبه شیرینی، کودک میتواند به تنهایی بازی کند.
-با توجه بهاندازه توپ، روی جعبه را سه تا سوراخ بزنید.
-سه الی چهار عدد توپ را داخل جعبه بیندازید.
– کودک باید توپها را با تکان دادن جعبه از داخل سوراخ به زمین بیندازند.
-برنده بازی کسی است که توپهای بیشتری را به زمین بیندازد.
دیدگاهتان را بنویسید